Sök

Potatisen och Nola

Potatis har genom tiderna gått under en hel del olika dialektala namn. I Boråstrakten har den bland annat kallats nola. Nola betyder helt enkelt potatis. Här kan ni läsa om vår filosofi, vårt hållbarhetsarbete och varför vi kallar restaurangen....potatis.

En story om njutning och hållbarhetsambitioner

Blir det bara potatis på menyn på Nola? Mnae, nu råkar vi förvisso gilla potatisen som råvara osedvanligt mycket. Tycker att den är lite undanskymd, lite girl next door bland alla stora mattrender och vill gärna lyfta upp den som den gastronomiska pärla den är. Prata mer Amandine, Satinje, King Edward och mindre "kokt potatis". Så visst blir det en hel del potatis som hyllas i våra menyer, men det blir minst lika mycket annat spännande - potatisdominans i menyerna är inte fog nog för namnet Nola.

Utveckling, innovation och nytänk.

För oss symboliserar potatisen utveckling och nytänk. Tänk, en gång i tiden var potatisen ny i Sverige. En udda råvara, något vi inte visste hur man skulle tillaga, något vi inte tyckte var gott, något vi inte vill odla. Truliga och envisa som vi människor är var det motstånd och avighet i början, trots att hungern stod för dörren. Men med tiden blev Sverige ett stort potatisland (no pun intended). 

Därför är potatisen vår ödmjuka ledstjärna.

Är det inte någonstans mitt i den typen av resa vi står just nu? I vetskapen om att vi borde ändra hur vi äter. Vi borde äta mindre kött. Vi borde slänga mindre mat. Vi borde minska på sockret. Vi borde köpa mer ekologiskt. Mer lokalt. Borde this borde that. Vi vet att ni vet vad vi borde käka. Men också att det är svårt att ändra på det som "alltid" varit. Vi VET för vi har samma utmaning i hur vi driver restaurang som du har när du lagar mat hemma och äter ute på restaurang. Det är en utmaning att bryta rutiner och vanor.

Med Nola vill vi vara en smak- och lekful plats, inbjudande och öppen där vi tillsammans kan ändra "status quo" med mindre borden på menyn och mer matglädje serverade till borden. Och om vi en gång i tiden kunde börja käka potatis kan vi göra även det här!

Vad innebär det rent praktiskt?

Det innebär att Nola jobbar för att ni och vi tillsammans är med och förverkligar ett skifte som möter WWFs planet based diet. Här nedan är några av de fokusområden vi arbetar med. 

HÅLLBART JORDBRUK | Vi älskar bygden runt omkring oss och de bönder som dagligen jobbar för ett hållbart jordbruk med samma innovationskraft som byggs här i GoCo Health Innovation City. Så mycket som möjligt av våra råvaror ska komma från lokala bönder och Sverige.

Ni kommer kunna följa månad för månad hur stor del av våra inköp som kommer från Sverige.

KLIMATET och HÄLSAN | Vi älskar växtrikets smaker! Inte bara potatisen utan allt som växer och gror med fantastiska smakpotential. Vi är inte en helvegetarisk restaurang men absolut skiner vi ett ljus just på den vegetariska gastronomin!

När vi har identifierat en baseline kommer ni kunna följa hur mycket klimatpåverkan vår restaurang har varje månad för att se hur vi förhåller oss till de mål vi sätter upp.

MATSVINN | Lika mycket som vi älskar bönder och växtriket, föraktar vi matsvinn. Från start sätter vi upp restaurangen på ett sätt vi ser mest optimalt för att minimera matsvinn. Det innebär bland annat att vi inte kommer publicera veckomenyer utan skapa för dagen utefter tillgång.

Ni kommer kunna följa hur matsvinnsnivåerna ser ut varje månad.

HÄLSA | Vi lagar näst intill allt här på plats, från grunden - utan krusiduller. Om vi använder oss av färdigproducerat är det från betrodda producenter.

Ni kommer kunna se vilka producenter vi använder oss av här på hemsidan.  

Det här och mycket mer i hållbarhtetsväg fylls Nola av. 

Vi söker samarbetspartners

Just nu söker vi partnerskap som vill vara med på vår resa.

  • Vi söker en bonde som vill ta vårt matsvinn för att föda upp sina djur
  • Vi söker just nu nära partnerskap med bönder här omkring som odlar grödor och föder upp djur. 
  • Vi söker samarbetspartners för att starta GoCo Health innovations stadsodling.
  • Vi söker partnerskap med matproducenter och handlare i närområdet som vi tillsammans kan samarbeta med för att minska matsvinn.